Bericht van de CEO
Genoeg en verantwoord voedsel voor iedereen. Daarvoor maken wij ons al sinds 1898 hard. Honger en ondervoeding zijn meer dan honderd jaar later nog steeds actueel. Natuurrampen en extreem weer, gewapende conflicten en oorlog, en ook de coronapandemie hebben in 2020-2021 enorme gevolgen gehad voor de wereldvoedselvoorziening. Eind 2021 luidde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties de noodklok: bijna 850 miljoen mensen waren ondervoed. Vanwege de aanhoudende droogte in Oost-Afrika en de oorlog in Oekraïne neemt dit aantal inmiddels duizelingwekkend snel toe.
Gezond voedsel is een basisrecht
Diezelfde Verenigde Naties hebben Zero Hunger tot één van de belangrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 benoemd. Dat doel raakt ook de kern van ons aardappelveredelingsbedrijf. Met hoogwaardige aardappelrassen, voorzien van goed genetisch materiaal, kun je in een korte periode voor goede, hoogwaardige én betaalbare voeding zorgen. Zo laten we onze aardappelrassen optimaal presteren, zelfs onder uitdagende omstandigheden. Goed DNA zorgt ook voor bescherming tegen ziektes en minder behoefte aan input zoals chemische gewasbescherming, kunstmest en (zoet)water. Dat alles maakt de aardappelteelt nog efficiënter en meer toekomstbestendig.
Met kwalitatief pootgoed willen we een groeiend aantal mensen wereldwijd bereiken. Ook de landen die minder makkelijk te bereiken zijn, bijvoorbeeld omdat er een conflict gaande is. Dat laatste is niet eenvoudig. Er zijn bijvoorbeeld grote obstakels in het internationaal bankverkeer. Ook levert het ons soms kritiek op. En we begrijpen de gevoeligheid van het onderwerp. Toch staan we voor onze overtuiging dat gezond voedsel voor iedere wereldburger een basisrecht zou moeten zijn.
Hightech veredelingstechnieken voor een groene revolutie
Om te komen waar we willen zijn - die duurzame toekomst zonder honger - zetten we volop in op innovatieve methodes om de veredeling van aardappelrassen te verbeteren en te versnellen. We hebben de afgelopen periode veel vooruitgang geboekt met nieuwe hightech veredelingstechnieken zoals merker-technologie en hybridisering. Dat laatste, waarbij aardappelen kunnen worden geteeld uit zaad, biedt toekomst voor voedselzekerheid. De voortekenen voor deze nieuwe vorm van veredeling zijn zeer positief. Het maakt mogelijk dat we veel sneller, kwalitatief goede aardappelrassen kweken. Het heeft ook milieuvoordelen: zaad is makkelijker te vervoeren dan pootgoed, met minder CO2-uitstoot tot resultaat. Daarnaast hebben de hybride rassen op termijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig omdat we gemakkelijker resistentiegenen in deze rassen kunnen inkruisen. Als de ontwikkelingen gunstig blijven verwachten we vanaf 2025 de markt op te kunnen.
Het vinden van de balans
Ook de ontwikkelingen met betrekking tot ziekteresistentie gaan razendsnel. In 2030 moet driekwart van onze rassen die we introduceren, resistent zijn tegen de twee belangrijkste aardappelziekten. En we zijn positief dat we dit doel behalen. Toch zal het nog een aantal jaar duren voordat resistente rassen commercieel zijn. EU wet- en regelgeving met betrekking tot verminderen of zelfs verbieden van residu, kan mogelijk vooruitlopen op die ontwikkeling. Dit kan grote impact hebben op de voedselvoorziening én het milieu. We zoeken daarom de verbinding met alle belanghebbenden en schakels in de keten om de balans tussen people, planet en profit te vinden.
Samen met onze telers en klanten willen we de teelt toekomstbestendig maken. Onze grootste bijdrage is het leveren van pootgoed met de juiste genetica. Maar we zien voor onszelf ook een rol als facilitator weggelegd waarbij we kennisdelen en de verbinding aangaan met meerdere ketenpartners. Om zo een visie te ontwikkelen op de grote vraagstukken die voor ons liggen en verbetering na te streven. Zo blijven we groeien. Elke dag weer.
Gerard Backx
CEO